Dit moet je weten over de verplichte duurzaamheidsverslaggeving (CSRD) voor kmo’s
31 oktober 2024 duurzaamheid
Vanaf 2026 moeten bepaalde kmo’s verplicht een duurzaamheidsverslaggeving over de activiteiten van hun bedrijf uitbrengen. Op die manier wil het Europese Parlement een duurzamere economie bekomen én tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn. Maar wat houdt duurzaamheidsverslaggeving of CSRD nu juist in? En valt jouw kmo onder de nieuwe wetgeving? Aan de hand van 6 concrete vragen leiden we jou door de nieuwe rapportage.
Overzicht vragen
- Wat is de duurzaamheidsverslaggeving (CSRD)?
- Voor wie is de duurzaamheidsverslaggeving bedoeld?
- Wanneer wordt de duurzaamheidsverslaggeving ingevoerd?
- Wat houdt de duurzaamheidsverslaggeving in?
- Welke voordelen heeft de duurzaamheidsverslaggeving?
- Hoe moet ik de duurzaamheidsverslaggeving toepassen?
1. Wat is duurzaamheidsverslaggeving (CSRD)?
Duurzaamheidsverslaggeving is een synoniem voor CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Je kan beide termen dus door elkaar gebruiken. Concreet gaat het over een rapportage van de duurzame activiteiten die jouw bedrijf uitvoert of mee te maken krijgt. In het duurzaamheidsverslag breng je transparant en gedetailleerd verslag uit over alle ESG-thema’s (Environment, Social, Governance) die toepasselijk zijn voor jouw onderneming.
2. Voor wie is de duurzaamheidsverslaggeving bedoeld?
Beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie (waaronder kmo’s), grote ondernemingen en ondernemingen buiten de Europese Unie moeten afhankelijk van bepaalde criteria verplicht een duurzaamheidsrapportage uitbrengen.
Niet-beursgenoteerde kmo’s, micro-ondernemingen en non-profitorganisaties blijven voorlopig gespaard, al is het ook voor hen interessant om er proactief mee aan de slag te gaan. Heel wat klanten en leveranciers moeten er namelijk wél over rapporteren en zullen bijgevolg vaker informatie opvragen. Een goede voorbereiding is dus de boodschap.
3. Wanneer wordt de duurzaamheidsverslaggeving ingevoerd?
De duurzaamheidsverslaggeving gebeurt jaarlijks en is voor grote bedrijven sinds boekjaar 2024 reeds van toepassing. Vanaf 2026 moeten beursgenoteerde kmo’s verplicht over hun duurzaamheidsinspanningen berichten. Ondernemingen buiten de EU die niet-beursgenoteerd zijn in de EU mogen tot 2028 wachten. werkvloer zoals het is, want daar tref je ook een mix aan van verschillende profielen. Na deze opleiding HR Officer heb je meteen een goed beeld van wat je (nog) te wachten staat.
4. Wat houdt de duurzaamheidsverslaggeving in?
In CSRD breng je alle relevante duurzaamheidsthema’s van jouw onderneming in kaart. Je analyseert daarbij zowel het verleden, het heden als de toekomst. Dat kan zowel positief als negatief zijn, financieel of niet-financieel. Ook de duurzaamheid van partners waarmee je samenwerkt neem je erin op. Je bericht over de impact van jouw bedrijf op haar omgeving, maar ook omgekeerd over de impact die de omgeving op jouw bedrijf heeft.
5. Welke voordelen heeft de duurzaamheidsverslaggeving?
In de eerste plaats ben je goed voorbereid op toekomstige verplichtingen voor jezelf, maar moet je ook niet in allerhaast informatie zoeken wanneer partners jouw gegevens opvragen voor hun eigen bedrijf. De duurzaamheidsverslaggeving is ook een mooie manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Het geeft je de kans om je positie binnen de keten te versterken en je inzet voor duurzaamheid aan te tonen.
6. Hoe moet ik de duurzaamheidsverslaggeving toepassen?
CSRD toepassen, hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met de opleiding ‘Duurzaamheidsverslaggeving voor kmo’s’ raak je vertrouwd met de regelgeving en leer je die rechtstreeks implementeren in de praktijk van jouw bedrijf. Je leert er stapsgewijs de juiste gegevens verzamelen, analyses uitvoeren en duurzaamheidsrapporten opstellen. Je versterkt er je strategisch inzicht en leert aan de hand van praktische tools kosten besparen en subsidies optimaal inzetten zodat jij helemaal mee bent en juridische risico’s vermijdt!
Opleidingen
Bekijk meer opleidingenHR: Duurzaamheid en Sociaal overleg (Bijscholingen en specialisaties)
E-Learning
08/05/2025 (+2 andere startmomenten)
Beginner
Duurzaamheidsverslaggeving voor KMO's (Bijscholingen en specialisaties)
Gent
05/06/2025
Beginner